fbpx

Goede voornemens

Goede voornemens

Het is bijna 2023 en veel mensen denken na over goede voornemens. Mocht jíj een goed voornemen hebben voor 2023, dan hoop ik dat het er een is voor een betere geestelijke of lichamelijke gezondheid. Iets dat ertoe leidt dat je je blijer, lichter, rustiger, energieker of vrolijker kan voelen. Of dat je zonder hijgen en piepen weer trappen kan lopen.

Ik ben Hans Breekveldt, leefstijlcoach bij BureauDoorbreek. BureauDoorbreek is gespecialiseerd in persoonlijke verandering. En goede voornemens gaan over persoonlijke verandering. Vandaar dat ik het daar over wil hebben.

We weten dat goede voornemens soms niet langer duren dan de eerste paar weken van januari. Strava, de bekende fietsapp, weet dat een groot deel van de mensen na twee weken afhaakt. Zij noemen dat ‘Quitters Day’. Voor 2023 ligt de afhaakdatum ergens tussen vrijdag de 13e (ongeluksdag) en maandag de 16e (blauwe maandag). Zie het tussen twee van die trieste dagen maar eens vol te houden.

Op Internet zijn veel tips te vinden hoe je een goed voornemen kunt volhouden, maar blijkbaar werken die tips niet zo goed. Als ik dat soort tips lees, belanden ze alleen in mijn hersenen en ik denk iets van: “Oh ja, natuurlijk, dat wist ik eigenlijk al”. Maar de tips dalen niet van mijn hersenen naar mijn hart waar de passie zit om een voornemen om te zetten in energie en actie.

Stoppen met roken!!! Dagelijks diëten!!! Wekelijks naar de sportschool!!! Dat zijn voornemens die alleen dankzij discipline kunnen slagen. En voor discipline is discipline nodig. Het is uiteindelijk niet leuk en daarom houden we het niet vol. Als een goed voornemen uiteindelijk verandert in ‘een moetje’, dan wordt het lastig om het vol te houden.

Begin daarom je voornemen altijd met een verlangen. Ik wil me blijer, lichter, rustiger, energieker of vrolijker voelen. Of, ik wil zonder hijgen en piepen weer trappen kunnen lopen. Als je daarvóór gaat stoppen met roken, als je daarvóór gaat diëten, of daarvóór naar de sportschool gaat, dan weet je tenminste waarom je het doet.

Een Goed 2023 gewenst! En hou vol hé, je goede voornemen!