Hoe gaat het?

Hé man met een ernstig zieke partner………………

Hoe gaat het?

“Hoe gaat het?” is de eerste vraag die ik stel aan een man van een ernstig zieke partner. Het is een gewone vraag, die we elke dag aan elkaar stellen om een gesprek te beginnen. In dit geval doet het antwoord er minder toe dan het soort antwoord:

Met mijn zieke partner gaat het erg slecht.

Ik maak me zorgen over mijn kinderen.

Het gaat erg slecht

Met mij gaat het niet zo goed.

De eerste drie antwoorden lijken veel makkelijker te geven. Voor jou is een antwoord over jezelf moeilijker. Jij cijfert jezelf wellicht weg als “de hulpverlener” van je partner. Je schaamt je wellicht voor je eigen problemen, omdat haar problemen zoveel groter zijn. Je maakt je meer zorgen over je kinderen. En misschien bescherm je jezelf door niet over je eigen problemen te hoeven nadenken.

Dus nogmaals: Hoe gaat het met jou?! Klik hier en beantwoord 3 vragen aan jou. Dat zou je al kunnen helpen.

—–

Ken jij zo’n man? Soms moet die man een zetje krijgen, omdat die man ondanks alles kan denken dat het nog wel gaat, terwijl dat voor jou overduidelijk niet zo is. Geef jij hem dan dat zetje?