Hoe zorg jij voor jezelf?

Hé man met een ernstig zieke partner……………… 

Hoe zorg jij voor jezelf?

Wat heeft een zuurstofmasker in een vliegtuig met jou als man van een ernstig zieke partner te maken?

Veel!

Je denkt wellicht dat je alle ballen in de lucht kunt houden, plus een beetje meer omdat je partner minder kan en jij dat bent gaan doen. Je belasting gaat omhoog. Je blijft werken, je bent vader, je bent partner, je bent mantelzorgen, ….

Terwijl je belasting omhoog gaat, gaat je belastbaarheid omlaag. Misschien heb je dat niet door, omdat die elke dag een beetje minder wordt. Je kunt elke dag een beetje moeier worden. Je kunt je elke dag een beetje ellendiger voelen. Het gaat ongemerkt met die ‘beetjes’, maar ergens ga je het merken.

Pas toen een stewardess bij de presentatie van het zuurstofmasker zei: “Eerst zelf opdoen, dan bij uw kinderen!”, begreep ik dat ik ook goed voor mezelf moest zorgen om zo mijn belastbaarheid te vergoten om de belasting aan te kunnen.

Dat was contra intuïtief. Je helpt toch altijd eerst de ander? Maar nee, het was zo’n momentje waar egoïsme en altruïsme samensmolten.

—–

Ken jij zo’n man? Soms moet die man een zetje krijgen, omdat die man ondanks alles kan denken dat het nog wel gaat, terwijl dat voor jou overduidelijk niet zo is. Geef jij hem dan dat zetje?